JA!!!

Jeg vil gerne opfordre flere kvinder til at prøve at cykle i bikeparks. Det er lærerigt, udfordrende, sjovt og en spændende oplevelse.

Hvad er en bikepark?
En bikepark er typisk et område, hvor du sammen med din cykel kan tage en lift op til toppen af et bjerg eller stejlt område. Her kan du vælge mellem en eller flere singletracks ned. Der vil mange gange være forskellige sværhedsgrader at vælge imellem.

Min første oplevelse
Jeg må indrømme, at jeg var hunderæd første gang, jeg prøvede en bikepark. Det var i Vallåsen i Sverige, og overalt var der mænd i flotte og farvestrålende dragter med store cykler. Jeg så kun enkelte kvinder, men de lignede nogle, der var professionelle, og de følte sig godt hjemme blandt mændene. Jeg havde lånt en cykel, der var alt for stor til mig, og jeg havde lånt min vens alt for store tøj, og vi måtte tape beskyttelsesudstyret fast til mig for at det sad godt fast. Jeg ved ikke, hvad jeg lignede. Derudover faldt jeg selvfølgelig af liften utallige gange, og jeg var mildest talt flov og følte at alle kiggede på mig.

Ok, jeg sælger ikke oplevelsen særlig godt. Men det jeg vil fortælle er, at jeg faktisk havde en fantastisk cykeloplevelse. Jeg havde på det tidspunkt kun cyklet mountainbike i et par måneder, og jeg fandt nogle begynderspor, jeg kunne øve mig på. Jeg blev hurtigt tryg ved det, og endte med at nyde dagen ved at prøve andre spor.

Er det hårdt?
Ja for pokker, det er mega hårdt. Du skal stå op hele vejen ned og konstant bevæge dig på cyklen for at få det bedste flow. Derudover får du det vildeste adrenalin kick, og det trætter (på et tidspunkt).

Tips ud fra mine erfaringer
Du kan leje cykel og beskyttelsesudstyr i de fleste bikeparks. Du kan i starten sagtens bruge en almindelig full suspension. Du må ikke gå ned på beskyttelsesudstyr! Gå all-in med både styrthjelm, benbeskyttere, rygskjold og albuebeskyttere. Det er ikke ubehageligt at have på, når du cykler nedad.

Liftene i parkerne er meget forskellige, og nogle kan være lidt svære at have med at gøre, fordi cyklen skal løftes op og sættes fast i farten, eller du skal sidde på cyklen og gribe en t-lift. Igen er det ikke noget problem. Folk er flinke til at hjælpe. Jeg beder altid ansatte ved liften om at hjælpe mig. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det selv.

Kør ikke over evne! Prøv de nemme spor af først, og når du er varm og tryg, så prøv de andre spor. Kør ikke stærkere end du føler dig tilpas. Lad være med at føle dig presset af folk, der kommer bagfra. De skal nok passe på. Der skal være plads til alle.

Hvis du er sammen med andre, som er bedre og hurtigere end dig selv, så book eventuelt en træner. Mange bikeparks har ofte instruktører, du kan forhåndsbooke. Pengene er godt givet ud, fordi du får lært utrolig meget teknik, og du bliver hurtigere og mere effektiv. Samtidig behøver du ikke have dårlig samvittighed over, at dine venner skal vente på dig.

IMG_2999

Hvor er der bikeparks?
Der er bikeparks mange steder i Europa, hvor der er bjerge. Jeg nævner dem, jeg kender, der er tættest på Danmark.

Vallåsen bikepark i Sverige
Bikeparken ligger kun cirka 160 km fra København. Der er en t-lift og mange gode spor både for begyndere og eksperter. Det er et lille hyggeligt sted, hvor man også kan få grillmad.

Braunlage bikepark i Harzen
Dette er en af de større bikeparks i Harzen, og du kan eventuelt kombinere turen med andre MTB-ture rundt omkring i området. Der er en nem kabine-lift, og der er virkelig mange ruter at vælge imellem i alle niveauer. Her er smukt, og der er mange muligheder for at spise på bjerget. På helligdage kan der være mange folk, da man også deler liften med vandrere og andre turister.

Hahnenklee bikepark i Harzen
Strækningerne i bikeparken er anlagt, så de kan køres af både begyndere og eksperter. På teknisk svære strækninger er der mulighed for at tage lettere omveje (chicken-runs). Specielt det forholdsvis nyanlagte, Flowtrail, i bikeparken har fået rigtig gode anmeldelser fra de besøgende mountainbikere.

Du kan eksempelvis bo i Braunlage og besøge de forskellige bikeparks i nærheden, hvis du bor der i flere dage (Hahneklee og Sankt Andreasberg ligger ikke langt fra hinanden).

Der findes efterhånden mange bikeparks, og du kan bare søge på nettet, når du skal på ferie. Der er mange smukke steder i eksempelvis Frankrig, Schweiz, Østrig etc. Det er bare med at komme af sted.

IMG_3071 (1)

 

IMG_1312