Har du set Always reklame “Like a Girl”? Det er en video, som sætter tankerne i gang – og som gjorde både mig og nogle af mine veninder lidt triste til mode. Pointen i video’en er, at pigers selvtillid daler i puberteten på grund af stereotyperne om, hvad piger kan og ikke kan. Selv professionelle kvindelige sportsfolk kan nikke genkendende til problemstillingen.

Personligt er jeg overbevist om, at man kan, hvad man vil. Altså hvad man virkelig, virkelig gerne vil. Vil så meget, at man knokler for det, prioriterer sin tid, fokuserer sin træning og ikke giver op trods modgang. Talent kan hjælpe en på vej, men kun noget ad vejen – vil man helt til tops, skal man arbejde for det.

Jeg har selv kørt motorsport i 10 år, inden jeg begyndte at cykle mountain bike. Den gang trænede jeg 3 timer om dagen – 1 times styrketræning om morgenen inden arbejde, og 2 timers cardio efter arbejde. Som regel brugte jeg også ½-1 time på at strække ud hver aften. I dag forstår jeg slet ikke, hvordan jeg kunne klare at træne så meget og så hårdt, men den gang åndede og levede jeg for at køre ræs og kunne slet ikke forestille mig et liv uden. Resultaterne kom også – og den stille fryd, når de mest macho mænd forgæves forsøgte at holde mig bag dem.

Der findes mange seje kvinder derude, som ikke lader sig begrænse af fordommene om, hvad kvinder kan eller ikke kan. Her kan du møde nogle, som jeg håber også kan inspirere dig til at være stolt af at være kvinde: